Ketchupeffekten

Allt på en gång - det är väl ketchupeffekten det. Jakten på arbete har nog tagit slut för tillfället. Helt plötsligt har jag fått ett långt vikariat och förmodligen fyra frilansjobb. På en gång! Ibland kunde man ju önska att saker och ting kunde fördela sig lite bättre. Men det är väl bara att tacka och ta emot!
Dessutom kan man nog aldrig sluta söka jobb när man är journalist. Evigt arbetssökande. Det är i alla fall väldigt kul att vara igång och jobba. Jag uppskattar det mycket mer efter att ha vara utan arbete ett tag.
Nu är jag utvilad och beredd att köra!

Att jobba är som att cykla igen

Idag har jag arbetat på mitt gamla jobb. Det var som att komma hem! Det var mer än ett år sedan jag slutade för att studera till journalist. Det var en massa nya människor och andra lokaler och nya rutiner. Ändå var det så lätt att känna igen sig.
Ibland brukar man säga att det sitter i väggarna. Ofta i negativ bemärkelse. Kanske sitter den goda stämningen i väggarna på Resursteamet, men jag vet inte. Kanske det helt enkelt är en massa människor som jobbar för att det ska vara en helt fantastisk arbetsplats.
Oavsett så känns det toppen att vara tillbaka även om det bara blir i några veckor. Om du är nyfiken på mitt jobb så läs mer på www.resursteamet.se

Bra idé, lägg till en timme på hösten

Vintertid i igen. Den enda fördelen är att man får tillbaka en timme. Lite extra sovmorgon alltså! Tid och rum är annars något som vi uppfattar som något självklart, existensens odiskutabla förutsättningar.
Ändå är uppdelningen av tiden någonting i högsta grad godtyckligt. Vi tar bort en timme här och lägger till en timme där. Vi sätter in en extra dag och får skottår vart fjärde år. Grekerna, japanerna, kineserna och muslimerna har andra almanackor, med en annan tidsindelning än vad vi har.
Trots det går tiden obönhörligt framåt på ett sätt som man kan mäta och vara säker på. Naturvetenskap möter kultur antar jag.

                       

Dokusåpa med Shakespeare

Lite Shakespeare blev det till lördagsunderhållning. Nämligen Macbeth i regi av Roman Polanski. En lite för lång film, men den hade sina poänger. Jag fascineras över Shakespeares sätt att skriva långa monologer där man får veta hur huvudpersonerna tänker och våndas.
Jämför med dokusåpornas möjlighet att sitta ensam framför kameran och lätta sitt hjärta. Ofta är tankarna intressantare än handlingen. Shakespeare var före sin tid!

TV till frukost

Lördag morgon med sen frukost i soffan. På TV:n rullar Gilmore girls och Cheers och fler program som jag inte kan namnet på. Visserligen mysigt men det kommer ett stort MEN.
TV hela tiden! Till frukost, till middagen, när man sitter med datorn, när man betalar räkningarna, nyheterna, Idol eller en bra film, till fredagskvällen eller lördagskvällen eller söndagskvällen.
Jag kanske överdriver lite, men TV:n står på alldeles för mycket och pockar på uppmärksamheten. Jag har varit utan TV i peioder tidigare och det fungerar alldeles utmärkt.
Så i slutet av sommaren bestämde jag mig för att göra mig av med TV:n. Härligt! I en hel månad var jag utan TV. Sedan flyttade jag in i en andrahandslägenhet med en fantastisk stor plasma-TV uppsatt på väggen framför vardagsrumssoffan med schäslong. Det går visst inte att komma undan!

Vänner på avstånd

Idag fick jag veta att en gammal vän har dött. Ofattbart. Jag tänker att det är svårt att förstå eftersom jag inte hade träffat honom på ett år. Vi har bara pratat i telefon. Men jag vet inte. Kanske döden alltid är ofattbar. Eftersom jag ska tillbringa några veckor i Stockholm skickade jag ett mejl till honom igår för att föreslå en träff. Jag antar att han aldrig hann läsa mejlet.
Det får mig att tänka att jag borde ha närmare kontakt med mina vänner. Att vårda de relationer jag har. Men då suckar jag och tänker att det aldrig kommer att hända. Jag är ganska dålig på att höra av mig och vännerna genom åren är ganska många. Jag har bott på för många ställen, studerat i för många klasser och haft för många jobb för att jag ska kunna vårda alla relationer.
Ändå har varje relation sitt värde och ofta skickar jag varma tankar till mina vänner. Precis som jag ofta tänkte på min vän, som inte längre finns. Hoppas att han kände min vänskap. Och jag hoppas att alla mina vänner förstår hur mycket de betyder för mig.

Unika trots allt

Jag gav mig in på en krånglig stig kantad av subjektivitet och sanning. Som tur är så skrev Lisa en underbar kommentar som svar på mina funderingar. Läs den här:

"Sanning kan vridas och vändas på i all oändlighet. Har funderat en del kring detta, och senast idag kom jag i samspråk med några kursare. Tanke: För att vara praktisk kan man teoretiskt sett utgå från att det finns en objektiv sanning (jämför Kants "tinget i sig"), som man kan använda när man exempelvis inom psykologin gör en ansats att försöka förstå/förutsäga mänskligt beteende. Om man sedan inser att denna sanning såg något annorlunda ut än vi tänkt oss, borde vi bli glada, för hurra, människan är inte outsägligt förutsägbart! Det kan således vara läge att tänka om/modifiera sitt sanningsbegrepp. Dessutom har jag inte en ärlig chans att helt och fullt förstå hur en annan människas sanning ser ut, då vi, trots alla likheter (som i sig medger att en del generaliseringar kan göras) ändå har ganska mycket av unicitet i oss."

Djävulsudden

                          Bröllopsresa juni 2009

Bröllopsresan gick till Punta del Diablo (Djävulsudden) i juni 2009. Det var vinter i Uruguay då, men underbart blåsigt! Atlantens vatten slog mot klipporna.

Den stora frågan om objektivitet

När jag skrev ett inlägg om sanningen fick jag en kommentar som har fått mig att fundera. Sofia skrev om sanningen som subjektiv. Det fick mig att minnas många långa diskussioner under psykologutbildningen.
Jag studerade då i Uppsala på en institution som är mer inriktad mot KBT och beteendevetenskaplig psykologi. Till skillnad mot en lång tradition av psykodynamisk psykologi som finns på de flesta psykologutbildningar i Sverige. Man kan också beskriva det som naturvetenskap jämfört med humanism. Två olika sätt att tänka. 
Vi hade en lärare som provocerade alla genom att i princip förkasta subjektivitet. Han menade att begreppet inte är användbart när man försöker förstå människor.
Poängen var att om man utgår från att alla är unika individer, så går det inte att dra några generella slutsatser. Varje människa man träffar blir då som ett oskrivet blad, utan möjlighet att använda sig av sina tidigare erfarenheter för att söka förståelse. Därför ansåg min lärare att man behöver söka förståelse genom att göra generaliseringar, vilket liknar ett naturvetenskapligt sätt att tänka.

Jag ber om ursäkt att jag drar in dig i bökiga resonemang om subjektivitet! Min poäng är att jag håller med om att sanningen är subjektiv och därför väldigt svår att prata om. Men om man inte generaliserar och diskuterar så blir det väldigt svårt att förstå begreppet sanning.
Nu har jag säkert jagat en del läsare på flykt, men jag ska skriva om lite lättare saker också!


I sanningens tjänst, eller inte

Självklart är sanningen det viktigaste. Eller? Som journalist har jag ett svar på den frågan, som författare ett annat och kanske jag kommer att ha ytterligare ett svar som bloggare.

Igår fick jag ett mejl från min mamma. Hon valde det mer privata sättet att kommentera min blogg (och nu skriver jag det här så att alla kan läsa det!).

 

”Jag är väl lite gammalmodig, men jag förstår inte det här med bloggar riktigt. Jag har lite svårt för att alla ska få ta del av mina tankar. I en bok får ju alla göra det, men där vet man ju inte vad som är upplevt och vad som är påhittat.”

 

Finns det saker som är för personliga eller privata för att skriva på en blogg? Är allt sanning eller kan det skrivna vara påhittat?

Att tänja på vad som är sanning kanske inte låter som någon hit. Men jag är tveksam till att alltid tala sanning. Jag tror inte ens att det går. Eller att det ens är viktigt.

Däremot är vissa sanningar viktigare än andra, omutbara. De där sanningarna som ligger till grund för tillit, trovärdighet och vänskap.

Lägger man därtill möjligheten att hitta på så blir det en spännande röra!

På det här sättet tänkte jag starta en diskussion om sanningen som kan fortsätta. Jag skulle förmodligen kunna skriva en hel bok på ämnet. Ett enda inlägg är alldeles för kort!

Tack mamma för dina kloka ord!

 

PS. I min profession som journalist är svaren om sanning tydligare, men det är ett annat kapitel.


Barnsligt glad

Jag har fått mina första kommentarer! Vad roligt att det just var ni, Sofia och Anna, som skrev. Speciellt med tanke på att ni faktiskt inte var ensamma om era namn i skolan. Ni fick istället stå ut med ett H eller ett O eller ett E efter era förnamn. Vilket fantastiskt sätt att skilja på barn!
Ingen av er behövde i alla fall bli kallade Ingrid-Sofia eller Ulla-Karin! Killarna blev oftast kallade efter sin efternamn, rätt och slätt. Men varför hittade vi inte på lite mer fantasifulla smeknamn?
I Uruguay är det mycket vanligare med smeknamn. Som Pancho (korv), Cabeza (huvud) eller Loco (Tokig). Jag vet inte om det är så mycket bättre men det är i alla fall lite mer fantasifullt.
Jag antar att det inte finns någon enkel lösning på alla barn som får populära namn. Jag slapp både Ulla-Karin och Karin L. Och med åren har jag kommit att bli ganska nöjd med bara Karin.

Karin bloggar som Ullakarin

Jo visst heter jag Karin Larsson, precis som Carl Larssons fru, brukar många säga. Och varför väljer jag då att blogga som Ullakarin? Den enkla förklaringen är att jag faktiskt heter Ulla Karin. Ulla är förstås bara ett andranamn, precis som andra jämnåriga heter Sigrid, Lennart, Britt-Marie eller Sven i andranamn. Enda skillnaden är att mina goda föräldrar placerade Ulla före Karin. Anledningen var att kunna kalla mig Ulla-Karin om det fanns fler tjejer i min klass som hette Karin.
Det här brukar jag berätta för folk jag träffar, när det blir tal om namn. De brukar titta beklagande på mig eller komma med någon kommentar om stackars mig. Då brukar jag lyfta på ögonbrynen och nicka lätt, som för att bekräfta att mina föräldrar inte hade haft den mest lysande idéen när de döpte mig.

Men i själva verket har jag alltid gillat kombinationen Ulla-Karin! Kanske för att jag alltid har tyckt att mitt eget namn är så tråkigt. Det var någon period där i tioårsåldern som jag drömde om att ha ett mer fantasifullt namn som Dorinda eller Cindy (jag vet!).
Jag var alltid ensam om namnet Karin i klassen, så jag behövde aldrig använda dubbelvarianten. Förutom mina föräldrar så är det bara ett par pojkvänner som har nappat på namnet Ulla. Min stora kärlek i gymnasiet var några år äldre än mig. När han började studera i Uppsala sa han till alla sina kompisar att hans flickvän hette Ulla-Karin. Jag trodde förstås att han skämtade eftersom han alltid brukade skämta. Döm om min förvåning när jag kom till Uppsala för att hälsa på och alla kallade mig Ulla-Karin.
Tyvärr fick jag kalla fötter och avfärdade det hela som ett skämt. När det väl gällde så kändes Ulla-Karin inte som jag. Jag antar att man till viss del ÄR sitt namn.
När jag för några år sedan träffade min man från Uruguay så föll han pladask för Ulla. Vi skapade ett gemensamt alias. En kombination mellan hans kortnamn Ale och mitt andranamn Ulla. Tillsammans är vi Ullale!

Så här ser jag ut

Av någon anledning lyckas jag inte lägga in någon bild i min presentation, så jag gör det här inlägget så länge. Det här är alltså jag. Taget hemma hos Enrique och Valeria i Durazno, Uruguay.

Av någon anledning lyckas jag inte lägga in någon bild i min presentation, så det får bli en här så länge. Det här är alltså jag. Taget hemma hos Enrique och Valeria i Durazno, Uruguay.

Kan en irriterande pojkvän vara lycka?

För några år sedan bestämde jag mig för att bli lycklig. Jag vet hur det låter. Jag bestämde mig för att leva ett lyckligt liv, och om jag inte klarade av det så skulle det inte vara värt att fortsätta leva.

Jag sitter på ett kafé i Malmö och funderar på om det blev som jag hade tänkt mig. Är jag lycklig nu? Lever jag ett lyckligt liv? Spontant blir svaret ja. Mitt liv är mer eller mindre ordnat. Jag lever med mannen jag älskar, i en underbar lägenhet i centrala Malmö. Jag har visserligen inget jobb för tillfället, men det ordnar sig. Men det spelar liksom ingen roll. Jag känner mig lycklig för det mesta, du vet, inuti. Mmm, vad härligt det var att skriva det där sista. Ett litet leende sprider sig i mitt ansikte.

Men samtidigt vet jag att det inte är så enkelt. Det är inte så att jag går omkring och tänker att jag är lycklig hela tiden. Visst kan jag vara trött och ha ont i huvudet, eller bli irriterad på alla skorna innanför dörren, eller ha ångest i jobbjakten. Men det stannar där. Jag blir inte olycklig av det. Ibland kan jag till och med tycka det är skönt att slänga en kudde över rummet, samtidigt som ilskan rinner ur mig.

Den stora skillnaden är nog att jag inte är olycklig längre, jag lever inte ett olyckligt liv. Frånvaron av olycka gör att jag upplever mig ha ett lyckligt liv. Dessutom ger det utrymme åt fler tillfällen med rena lyckokänslor. Som när jag kommer hem och middagen står på bordet, eller molnen som släpper regn över Öresund samtidigt som solen lyser över stranden i Malmö, eller de små orden ”jag älskar dig”.

Vår tids olycka är att vi har alldeles för mycket tid att reflektera över vår lycka. Och meningen med livet förstås, eller bristen på tid, eller någon av alla andra existentiella frågor vi kan ställa oss. Orsaken till att västvärldens människor mår så dåligt, har psykiska problem och utmattningsdepressioner, skulle många säga. Men kanske det är vår lycka att vi kan ställa oss själva alla existentiella frågor. Vad är det som säger att man blir olycklig över att bli medveten om sin egen existens?


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0